هدف‌گذاری ۳۱ میلیارد دلاری در صنعت قطعه‌سازی؛ بهره‌وری باید به قطعه‌سازان بازگردد

۰۲ آبان ۱۳۹۶ | ۱۱:۴۱ کد : ۶۰۶ برد آموزشی
با توجه به اینکه صنعت قطعه‌سازی خودرو باید در چشم‌انداز ۱۴۰۴ به درآمدزایی ۳۱ میلیارد دلاری دست پیدا کند، اهمیت بررسی شاخص‌های شرکت‌های این حوزه برای پیشرفت سالانه ضروری است.

با توجه به اینکه صنعت قطعه‌سازی خودرو باید در چشم‌انداز 1404 به درآمدزایی 31 میلیارد دلاری دست پیدا کند، اهمیت بررسی شاخص‌های شرکت‌های این حوزه برای پیشرفت سالانه ضروری است.

به گزارش آنا، با توجه به ظرفیت‌ها و فرصت­‌هایی که در صنعت قطعه­‌سازی ایران وجود دارد، با رفع مشکلات و ارائه مشوق­‌ها و حمایت ‌ها از این بخش پیش­‌بینی می­‌شود میزان صادرات این صنعت در افق 1404 به 6 هزار میلیون دلار برسد. دراین راستا توجه صنایع و خودرو سازان جهت بهره گیری از ظرفیت های دانشگاهها و توانمندیهای علمی دانشگاهیان برای تحقق این هدف راهگشا خواهد بود.

چشم انداز در سال­‌های 1396 نیز، 363 میلیون دلار، سال 1397، 515 میلیون دلار، 1398، 732 میلیون دلار، 1399، 1039 میلیون دلار، سال 1400، 1476 میلیون دلار، سال 1401، 2096 میلیون دلار، سال 1402، 2976 میلیون دلار و سال 1403، 4225 میلیون دلار هدف­ گذاری صادراتی در نظر گرفته شده است.

همچنین، تولید قطعات خودرو در داخل کشور در افق 1404 ، 25 میلیارد دلار هدف ­گذاری شده است که با احتساب 6 میلیارد دلار هدف­ گذاری صادراتی در این سال، جمعاً 31 میلیارد دلار درآمدزایی از صنعت قطعه­ سازی برای کشور در سند چشم­ انداز 1404 پیش بینی می­‌شود.

تعطیلی نیمی از واحدهای تولید قطعه ­سازی طی چند سال اخیر

در مجموع، 2 هزار واحد تولیدی قطعه ­سازی در کشور وجود دارد که از این تعداد، 1200 واحد آن به تولیدکنندگان رسمی و دارای مجوز تعلق دارد و 800 واحد دیگر نیز مربوط به قطعه ­سازانی است که غیررسمی و بدون شناسنامه که معمولاً در بخش بازار لوازم یدکی فعالیت ­دارند. از میان تولیدکنندگان رسمی این صنعت نیز، به دلیل شرایط نامناسب تولید که طی سال ­های گذشته، تعداد واحدهای فعال و نیمه فعال در حال حاضر به 600 واحد تنزل پیدا کرده و مابقی، یعنی 600 واحد دیگر در حال تعلیق یا تعطیلی قرار دارند و بیش از نیمی از نیروی کار فعال در این واحدها از چرخه کار خارج شده­ اند.

رتبه‌بندی قطعه‌سازان در بخش بهره‌وری

جشنواره ملی بهره‌وری در راستای کمک به تحقق مفاد برنامه‌های توسعه در حوزه بهره‌وری و لزوم بهره‌گیری از سازوکار اجرایی برای تحقق چشم‌انداز ۲۰ ساله نظام و با هدف اشاعه فرهنگ مدیریت بهره‌وری و کمک به افزایش توان رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی و قدردانی از بهره‌ورترین مدیران ارشد شرکت‌های ایرانی، هر ساله برگزار می‌شود.

در این جشنواره شاخص XQ یا همان توان اجرایی، از مهم‌ترین شاخص‌های اندازه‌گیری و مقایسه‌ای است که می‌تواند متوسط عملکرد شرکت‌ها را با دیگر شرکت‌های شرکت‌کننده ارزیابی کند،‌ بر همین اساس پس از بررسی شرکت‌های داوطلب آمارهای چندان مطلوبی از این شرکت‌ها بدست نیامد ضمن آنکه هیچ شرکت دولتی و خصولتی هم در این ارزیابی شرکت داده نشده‌اند.

بر اساس گزارش امتیازهای کسب شده توسط نامزدها در مسابقه ملی بهره‌وری در گروه ساخت قطعات خودرویی، از سوی کمیته علمی جشنواره بهره‌وری مشخص شده و حداکثر امتیاز قابل کسب برای هر سازمان جهت اخذ تندیس ملی بهره وری ۱۰۰۰ امتیاز تعیین شده که ۳۰۰ امتیاز آن در مسابقه ملی بهره‌وری و بر اساس بررسی نتایج حاصل از شاخص‌های اندازه‌گیری شده، بدست می‌آید.

لازم به ذکر است که 700 امتیاز باقی‌مانده از 1000 نیز بر اساس امتیازات حضور در مسابقه ملی تجربه‌های موفق، مسابقه ملی بهینه‌کاوی، مسابقه بهترین محل برای کار، مسابقه برترین توان اجرا و مسابقه ملی بهره‌وری انرژی قابل کسب است.